Online workshop 26 januari: skills in de kluseconomie

In 2020 is een verkenning gestart naar hoe portabiliteit van (reputatie)data voor platformwerkers kan bijdragen aan een betere positie van de platformwerker op de arbeidsmarkt. Het idee is in basis eenvoudig: op het moment dat een aanbieder op klusplatformen zijn of haar reputatiedata kan exporteren naar een digitaal CV en/of mee kan nemen naar een ander platform, dan wordt de positie van deze werkende versterkt. Met een zestal klusplatformen wordt dit concept inmiddels verder doorontwikkeld. Het doel is dat platformwerkers hun opgedane ervaring kunnen verzilveren door een export naar een geverifieerd digitaal CV. Een volgende stap is dat deze ervaring ook bij andere platformen kan worden gebruikt.

Van transactie naar skills

De reputatiedata van platformwerkers is vrij beperkt: je weet hoeveel klussen zijn uitgevoerd en hoe de klant deze heeft gewaardeerd. Om deze data te verrijken zou het waardevol zijn om de skills die zijn gebruikt bij het uitvoeren van deze klus automatisch in kaart te brengen en mee te nemen in het digitale CV. Dit is de vraag die in deze online workshop op 26 januari 2021 centraal staat.

Programma

Het programma begint breed met een algemene introductie in het onderwerp skills. Dat zorgt ervoor dat er een gezamenlijk vertrekpunt is. Vervolgens zullen 3 projecten hun concept en product pitchen. Tot slot zullen een aantal vertegenwoordigers van klusplatformen hun reactie geven op hoe zij denken de voorgestelde ideeën rondom skills in het eigen platform te kunnen implementeren.

  • 09:15 De wachtkamer gaat open
  • 09:30 Welkom door Martijn Arets, initiatiefnemer workshop en verkenning
  • 09:35 Introductie skills en vaardigheden door twee professionals van het UWV
  • 09:50 Presentaties door 3 verschillende initiatieven
  • 10:50 Pauze
  • 11:00 Paneldiscussie met 3 platformvertegenwoordigers en stellingen naar deelnemers
  • 11:25 Afronding
  • 11:30 Einde

De presentaties

Presentatie 1: Hoe platformwerkers zonder profiel hun opgebouwde skills kunnen tonen (Engels)

In de discussie over de export naar een digitaal CV wordt één groep stelselmatig ‘vergeten’: de groep die nog geen bewijs heeft van opgedane skills in het verleden. Juist voor deze groep is het lastig om, ook op platformen, te concurreren met hen die wel al over deze credentials beschikken.

Een van de oplossingen in de markt voor dit probleem is SkillLab. Deze dienst biedt een mobiele oplossing waarmee mensen hun vaardigheden kunnen herkennen, vastleggen en uiten. Gebruikers kunnen ook opties voor onderwijs en beroep verkennen die zijn afgestemd op hun unieke vaardigheidsprofiel. SkillLab maakt daarmee loopbaanondersteuning op schaal mogelijk, gebaseerd op een vaardigheidsherkenningssysteem dat granulair, technologiegericht en datagestuurd is. Cristoph Bretgeld, director of strategy bij Skillab, zal uitleggen wat zij doen en op welke manier deze technologie kan bijdragen aan meer kansen voor platformwerkers die als ‘newbie’ op een platform willen werken.

Presentatie 2: Automatisch killsets koppelen aan profielen op klusplatformen middels  machine learning en data analytics

Een onderneming die al veel ervaring heeft in het anlyseren van skills in vacatureteksten is het Belgische Actonomy. Actonomy analyseert opdrachtomschrijvingen (en ook klusprofielen) en bepaalt daaruit aan de hand van machine learning en data analytics een skilset die bij de desbetreffende opdracht hoort. Deze sets van skills kunnen vervolgens gebruikt worden om het profiel van een platformwerker te verrijken. Als iemand een bepaalde taak gedaan heeft, maar weinig skills heeft beschrijven, dan kan Actonomy via technologie ‘inferred skills’ toevoegen en zo tot en rijker en beter profiel van platformwerker komen.  Filip de Geijter, CEO van Actonomy, licht in zijn presentatie toe hoe hun bestaande technologie (o.a. onze skills ontologie) kan worden toegepast binnen het domein van online klusplatformen.

Presentatie 3: Zo kunnen skills een digitaal platform CV versterken

Van platformwerkers is bekend hoeveel klussen zij uitvoeren en hoe hun dienstverlening wordt gewaardeerd door de opdrachtgever. Wat niet bekend is, is welke skills zij inzetten bij de uitvoer van deze klus. TNO, House of Skills en UWV werken aan een project waarbij vacatures met behulp van ‘word embedding’ technieken worden geanalyseerd om vast te stellen welke skills en eigenschappen in feite gevraagd worden. Joost van Genabeek, senior research scientist bij TNO, zal uitleggen hoe zij dit doen en meedenken op welke manier deze technologie ook kan worden ingezet om opdrachtomschrijvingen op klusplatformen te analyseren.

Inschrijven

Deelname aan deze workshop kan via deze link. Een ruime week na de workshop ontvang je het verslag. Er zijn geen kosten verbonden aan deelname.

 

Verantwoording:

Dit onderzoek is het initiatief van – en wordt uitgevoerd door – Martijn Arets. Dit onderzoek wordt financieel en inhoudelijk ondersteund door de volgende partners: UWV, Seats2Meet, FNV, European Trade Union Institute, FreshHeads, YoungOnes, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, Jobtech Gig (een project van de Zweedse UWV)

This post is also available in: Engels

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *